Pisząc ten post chcemy zwrócić uwagę na kilka istotnych elementów, które bierzemy pod uwagę w procesie decyzyjnym.
1) Dobór odpowiednich godzin handlu
Na rynku FX liczy się czas jaki jesteśmy w stanie poświęcić na trading, gdyż inaczej zachowuje się nasz umysł jeśli obecni jesteśmy na rynku 3h, a inaczej jeśli 13h…
2) Wybór instrumentów
Specjalizacja ponad wszystko. Wystarczy jedna para walutowa do tego aby zacząć poważnie myśleć o spekulacji, jest jednak jeden warunek – należy dokładnie poznać nasz instrument oraz odpowiednio go przebadać statystycznie pod kątem wykorzystywanych technik. Jak to wygląda u nas? Każdy układ został przebadany na próbie 100 powtórzeń (w różnych warunkach giełdowych).
3) Dzienny target jaki chcemy osiągnąć
Biorąc pod uwagę, że średni dzienny zakres popularnej pary EURUSD oscyluje w granicach 100 pipsów musimy odpowiednieć sobie na pytanie „jak dużo pipsów chcę zarobić”. Odpowiedź FIBONACCI TEAM = 30 pipsów.
4) Ilość pozycji jaką maksymalnie jesteśmy w stanie wykonać
Nie sztuką jest zawieranie kilkudziesięciu transakcji w ciągu jednej sesji. Sztuką naotmiast jest zawarcie 1-2 zyskownych pozycji i … powtórzenie tego wyniku jutro. Oczywiście zależy to od stylu inwestycyjnego oraz osobistych preferencji, jednak względna powtarzalność wyników jest bardzo ważna- szczególnie w tym zawodzie. Wniosek? JAKOŚĆ nie ILOŚĆ.
5) Maksymalne dzienne obsunięcie kapitału
Daytrading – kontrola ryzyka czy ponadprzeciętne zyski? Oczywiście to pierwsze. Nasze założenia są bardzo restrykcyjne pod tym względem – po trzech stratnych pozycjach w ciągu dnia zawieszamy nasz handel na obecną i kolejną sesję.
TRADE WHAT YOU SEE!
Jeżeli chcecie poznać kolejne istotne aspekty codziennego tradingu na rynku Forex zapraszamy na trzecie spotkanie Fibonacci Team od Kuchni, ktore odbędzie się już jutro o godzinie 19:00. Uczestnicy poprzednich konsultacji automatycznie otrzymają link do pokoju webinarowego przed spotkaniem. Wszystkie pozostałe osoby zapraszamy do rejestracji na spotkanie pod podanym niżej adresem mailowym.
Spotkanie: Konsultacje Fibonacci Team od Kuchni
Data: 16.04.2013, godzina 19:00
Rejestracja: [email protected] (w tytule wiadomości proszę wpisać: „FIBONACCI TEAM OD KUCHNI”)