Odrywając się na moment od ekranu(-ów) komputera w sobotnie popołudnie polecamy wszystkim Traderom przekwalifikować się na kilka chwil, włożyć na głowę czapkę szefa kuchni i poczuć rozpływający się w powietrzu aromat mielonego cynamonu. W dzisiejszym artykule przedstawiamy przepis na delikatne babeczki z kremem, które idealnie wkomponują się w klimat weekendowego wypoczynku.
Składniki na muffiny (28 sztuk)
3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka mielonego cynamonu szczypta soli 1,5 szklanki cukru 4 jajka 230g masła 1 i ¼ szklanki mleka
Składniki na krem
300g masła 300g serka Philadelphia 2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie babeczek
Składniki przygotować wcześniej, by osiągnęły temperaturę pokojową. Przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól. W oddzielnym naczyniu mikserem utrzeć masło z cukrem na puszystą masę i dodać kolejno jajka miksując do połączenia się składników. Następnie w małych porcjach dodawać przesiane suche składniki na zmianę z mlekiem, miksując po każdym dodaniu. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej z nich nałożyć ciasta do ¾ wysokości. Babeczki piec w temperaturze 180oC przez około 20min. do osiągnięcia delikatnego złotego wierzchu, a następnie odstawić do wystudzenia.
Przygotowanie kremu
Masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Następnie, cały czas ucierając, dodawać stopniowo cukier puder, a po wymieszaniu składników dodawać partiami serek Philadephia. Krem wstawić na około godzinę do lodówki w celu schłodzenia.
Po schłodzeniu masy nakładać do rękawa cukierniczego i udekorować ostudzone babeczki.