Składniki na pierniczki
1 jajko
125g margaryny do pieczenia
500g mąki pszennej
200g cukru pudru
¾ szklanki miodu
20g przyprawy do pierników
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dekoracja
2 tabliczki czekolady
1 szklanka cukru pudru
1 białko
Wszystkie składniki na pierniczki wymieszać i wyrabiać do uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto nie będzie się już kleiło rozwałkować i wycinać pożądane formy ciasteczek. Gotowe pierniki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec w temperaturze 180 stopni przez 9 – 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do wystygnięcia.
W tym czasie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy pierniczki są już zimne posmarować jedną stronę polewą z czekolady (pomocne będzie wykorzystanie niewielkiego pędzelka). Udekrowowane ciastka odstawić do lodówki, aż do zastygnięcia czekolady.
W celu przygotowania białego lukru ubić mikserem białko na sztywną pianę. Następnie stopniowo w małych partiach dodawać cukier puder cały czas ubijając. Gotowym lukrem wykończyć dekorację pierniczków i ponownie odstawić do zastygnięcia.
Warto pamiętać, że piernik jest ciastem dość charakterystycznym i twardym, dlatego zalecamy odstawić gotowe wypieki pod przykryciem na dzień lub dwa. W tym czasie ciasto zmięknie, stanie się lżejsze i nabierze głębszego aromatu.
Życzymy smacznego! 🙂